Ulstein Bridge Exterior

The Ulstein Bridge Exterior Concept was done in collaboration with Ulstein and the Ulstein Bridge Concept project currently running at AHO. The main goal for this project was to explore the possibilities for change on the exterior of Ulstein’s ship-bridges. Changes were done to make maintenance on the roof more safe and efficient and a new design language for the bridge was explored to make Ulstein stick out among the competition in the maritime industry.

During the project new possibilities were found by introducing an asymmetrical bridge design. Making the bridge in fixed separated parts connected with a modular structure, the new bridge proposal can adopt to a wide variety of vessel sizes while reducing weight. Parts of the bridge can be standardized and produced more efficiently and this solution also opens up for a more specific and coherent interior design in the future.

Lange små bilder1

Asymetrical Bridge

On todays bridge the lounge area and the administrative area is located in the bridge itself. The bridge is a work area where high risk operations are executed. The bridge is also the heart of the ship where the crew gathers to be social, in many cases this is not a good solution and degrades the captains concentration. We wanted to separate maneuvering stations and administrative/lounge area to concentrate the work areas on the bridge. By lowering the lounge/administrative area by one floor these areas gets separated. The close connection, like on todays bridge, between this areas is maintained be an easy access stairway from the bridge and down to the lounge/administrative area. This floor also has side windows and a big roof window to improve quality of natural light in the room.

Lange små bilder2

View aft-bridge

On todays bridge there is a half-floor located directly under the bridge working as a technical room where all the electronics for the bridge is placed. This is a problem for electritians who has to crawl to gain access. The lounge/administrative floor is split in two, making half the floor a technical room. By making this a full floor in hight the work condition for the electricians are improved, and the requirements for more and more space in the technical room is solved. By designing an asymmetrical bridge where front-bridge and aft-bridge is located on each side of the vessel, you implement the functions of the side-wings on todays bridge into the workstations on the front- and aft-bridge. This allows the bridge area to be minimized and to concentrate the work spaces. The asymmetrical bridge design optimizes the view angles on every station. By minimizing the bridge, the windows are closer to the workstations, making it possible to use smaller windows and reduce the weight.

Lange små bilder3

 

Project done i collaboration with: Mikael Johansen